Holistisch Binnenveld Voedingscoach
Holistisch Binnenveld Voedingscoach

Lokale Honing - goed voor je gezondheid!

Honing is een prachtig natuurproduct geproduceerd door bijen met behulp van nectar. Een deel van de honing gebruikt de bij zelf voor zijn energie. De rest wordt opgeslagen in een honingraat. In deze raten worden door jonge werkbijen enzymen toegevoegd. De imker haalt deze honing vervolgens uit de honingraten voor onze consumptie.

Om voordeel te halen uit alle gezonde eigenschappen van honing, gaan we uit van de ruwe & biologische vorm. Dit betekent dat honing niet is bewerkt en dat de imker geen bestrijdings- of conserveringsmiddelen heeft gebruikt. In Nederland wordt dit gecontroleerd en dient dit op het etiket te staan.

Honing uit de reguliere supermarkten is verhit geweest en komt vaak uit Oostelijke landen. Deze honing kent de gezondheidsvoordelen niet en kan alleen als zoetstof gebruikt worden.

Ruwe honing bevat diverse goede stoffen voor ons lijf,  zoals sporenelementen, enzymen, mineralen, vitaminen en aminozuren. Door deze stoffen kunnen er specifieke gezondheidsvoordelen aan deze honing toegeschreven:

·         Honing is goed voor je darmen. Honing houd je darmflora in balans. Bijen voegen eigen spijsverteringsenzymen toe aan de honing. Hierdoor wordt honing goed verteerd zonder de stofwisselingsorganen te belasten.

·         Honing kan roos en een jeukende hoofdhuid verminderen

·         Honing helpt tegen Keelpijn. De eigenschappen in honing verzachten de keel en dood de bacteriën.

·         Het werkt als energieboost voor sporters (voor en na het sporten, voornamelijk bij duursporten)

·         Werkt stimulerend op het zenuwstelsel en de bloedsomloop

·         Werkt als hartversterker, doordat de doorstroming van de hartspieren verbetert

·         Honing verbetert de weerstand

Daarnaast is er divers onderzoek beschikbaar dat specifiek lokale ruwe honing je hooikoortsklachten kan verminderen.  De stuifmeelpollen die in deze honing zitten komen uit jouw eigen omgeving, zo kan je lichaam langzaam wennen en is er minder reactie tijdens het hooikoortsseizoen

Ten slotte: Honing is en blijft een zoetstof, overdrijf het gebruik dus niet.

Jouw Voedingscoach -  Marleen

© 2024 Holistisch Binnenveld 

Delen