Holistisch Binnenveld Voedingscoach
Holistisch Binnenveld Voedingscoach

EIEREN; een super eiwitbron met diverse mooie voedingsstoffen kopie

Een ei is een zeer goede eiwitbron. Eieren zijn de meest volwaardige eiwitbron die er is, omdat een ei alle aminozuren bevat die we dagelijks nodig hebben.
Aminozuren zijn de kleine bouwstenen waar eiwitten van gemaakt worden. Er zijn er 22, waarvan er 9 essentieel zijn. Dat betekent dat we die in ons lichaam niet zelf kunnen maken én dus dagelijks binnen moeten krijgen. Een ei is daarvoor de meest volwaardige bron.
Een ei bevat daarnaast...

mooie hoeveelheden vitamine A, B12, foliumzuur en D. Maar ook ijzer, zink en selenium. Allen voedingsstoffen waar een groot deel van de Nederlanders onvoldoende van heeft. 
Het eigeel, van een kip die buiten loopt (vooral in het voorjaar), bevat 3-6x zoveel vitamine D, waar veel mensen een tekort van hebben.
Eieren van loslopende weidekippen bevatten meer van gezonde Omega-3-vetzuren, waaronder DHA, maar ook vitamine E en CLA, zeer belangrijk voor onze totale gezondheid.
Helaas zijn eieren in het verleden gerelateerd aan een hoog cholesterol gehalte. Dit is echter achterhaald. Cholesterol heeft ons lichaam zeer hard nodig en maakt ons lichaam zelf, in de lever. Op moment dat wij cholesterol binnenkrijgen via de voeding, past de lever het vrijgeven van de hoeveelheid cholesterol hierop aan. 
Cholesterol speelt een zeer belangrijke rol in je lichaam. Het is betrokken bij de bouw van je celmembranen. Ook wordt het gebruikt om er steroïde hormonen van te maken zoals testosteron, oestrogeen en cortisol. Aangezien cholesterol zo belangrijk is, heeft je lichaam uitgebreide manieren ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het altijd in voldoende mate aanwezig is.
De oorzaak van en verhoogd cholesterol in je bloed ligt op ander vlak, namelijk een verkeerd (westers) voedingspatroon. Is er bij jou sprake van een verhoogd cholesterol gehalte in je bloed, of gebruik je cholesterolverlagende medicatie, is het wel raadzaam niet teveel cholesterol te eten en de echte oorzaak aan te pakken.
Een eitje per dag – bij voorkeur zachtgekookt of als omelet, met lekker veel groentes erin -  past in een verantwoord voedingspatroon.

Jouw voedingscoach Marleen 

© 2024 Holistisch Binnenveld 

Delen