Holistisch Binnenveld Voedingscoach
Holistisch Binnenveld Voedingscoach

Chronische stress - een aanslag op je immuunsysteem

Wij staan constant “aan”. De agenda is meer dan gevuld met afspraken, we willen overal aan voldoen en we worden de hele dag gevoed met informatie en prikkels op je werk, thuis en door diverse social media. 

Helaas verloopt de evolutie van ons brein minder snel en is deze onvoldoende aangepast aan onze huidige manier van leven. De hersenen registreren deze constante prikkels als stress.
Een stressvolle situatie is op zich niks mis mee. Het is goed als je systeem een “vecht of vluchtreactie” geeft op moment dat er direct gevaar is. Er komen dan hormonen vrij zodat je snel kunt reageren. Andere systemen, zoals je immuunsysteem, je spijsvertering en zelfs een deel van je hersenen krijgen op dat moment even geen energie en voedingsstoffen om hun werk goed te kunnen doen.

Als we maar door blijven rennen, onvoldoende tot rust komen en afgeleid blijven door alle prikkels kan stress echter chronisch worden en blijft je stresssysteem op volle toeren draaien.
Op dat moment krijgt je immuunsysteem structureel te weinig energie en voedingsstoffen en ontstaan er klachten. Zo wordt de darmwand aangetast, waardoor voedingsstoffen niet meer goed opgenomen worden en kunnen er allergieën en intoleranties ontstaan. Je krijgt steeds frequenter pijntjes, bent bijvoorbeeld een hele winter verkouden, hebt weinig energie, vaker hoofdpijn, grieperig etc. Ook je verbranding raakt verstoord, waardoor extra vet opgeslagen wordt met overgewicht tot gevolg en er kunnen tevens allerlei hormonale klachten ontstaan.

Belangrijk om te weten dat niet alleen onze drukke agenda door onze hersenen als stress geregistreerd wordt, maar ook verkeerde voeding die snelle suikerpieken veroorzaken, of veel toevoegingen bevat, te weinig vitamines, een zittend leven, slaaptekort en te weinig uitdaging worden door ons “oersysteem” als stressvol ervaren. 

Wellicht is met deze uitleg beter te begrijpen waardoor zoveel mensen op dit moment kampen met gezondheidsproblemen. 
Het aanpakken van chronische stress is daarom altijd de eerste en belangrijkste stap om je gezondheid te verbeteren. Daar kun je zelf veel aan doen:

•    Bouw voldoende rust en ontspanningsmomenten in
•    Zorg dagelijks voor een moment dat je kunt mediteren of aan yoga doet
•    Kom dagelijks in beweging in de buitenlucht
•    Ga aan de slag met je voedingspatroon
•    Zorg voor voldoende en en een goed slaapritme
•    Neem het leven wat minder serieus en maak plezier!

Wil je graag gecoached worden op je voeding en ondersteuning krijgen door inzet van specifieke supplementen om chronische stress aan te pakken, neem dan contact met me op.

Jouw voedingscoach

© 2023 Holistisch Binnenveld