Holistisch Binnenveld Voedingscoach
Holistisch Binnenveld Voedingscoach
3 tips naar een gezonder voedingspatroon

3 Tips naar een gezonder voedingspatroon

Welke eerste stappen kun je nu zetten, wordt mij regelmatig gevraagd. Super als mensen in actie willen komen op weg naar een gezonder voedingspatroon. Daar geef ik in deze blog dan ook graag meer informatie over:

Vooropgesteld: geen enkel voedingsmiddel is alleen maar gezond, ook groenten en fruit niet. Het gaat om de variatie en verhoudingen die zorgen dat een voedingsmiddel jou kan ondersteunen in je gezondheid of tegen je werkt. Door veel te variëren kun je profiteren van de gunstige stoffen die voor elk voedingsmiddel verschillend zijn en nodig voor álle processen in ons lijf.
Ga in elk geval altijd voor onbewerkt, bij voorkeur biologisch en uit het seizoen.

Tip 1: Schrap suikers en geraffineerde koolhydraten
Dit is wel de mooiste en snelste stap naar een betere gezondheid, hoewel zeker niet voor iedereen de gemakkelijkste!
Snelle suikers vind je in alle kant-en-klaar producten waar suiker aan toegevoegd is, zoals frisdranken, sapjes, ontbijtproducten, koekjes, pasta’s en witte rijst, kant&klaar maaltijden, vleeswaren, maar ook vaak in potten en blikken, pakjes en zakjes.
Snelle suikers zorgen voor een hoge insulinepiek en als we daar gedurende de dag vaak en veel van blijven nuttigen, is deze piek constant aanwezig. Dit leidt op termijn tot laaggradige ontstekingen (die weer kunnen leiden tot ziektes) én overgewicht.

Tip 2: Eet meer en onbewerkte groenten 
Groenten bevatten veel stoffen die ons lijf voeden. Met name groenten bevatten veel fytonutriënten en zijn bronnen van ontzurende voeding. Fytonutriënten leveren specifieke gezondheidseffecten zoals anti-oxidanten, bescherming tegen ziekten, ondersteuning immuunsysteem en onderhouden de gezondheid. Daarnaast bevatten groenten veel vezels die gunstig zijn voor goede darmbacteriën en een verzadigd gevoel geven.
- Eet minimaal 500 gram groenten per dag.
- Laat kruisbloemigen en groene groentes ruim terugkomen in je patroon
- Gebruik dagelijks ook kruiden en kiemgroenten (bijzonder rijk aan gunstige stofjes)

Tip 3: Eet gezond vet
Gezond vet is superbelangrijk voor je darmen, hormoonbalans en je vitaliteit. Het is nodig voor allerlei processen in je lijf en een bouwsteen van je cellen. Vetten kun je opdelen in verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. Met name de industriële vetten leveren problemen op voor onze gezondheid. In kant-en-klaar voedsel, margarines worden deze “geharde vetten” en “geraffineerde oliën” gebruikt. Deze onnatuurlijke en onbruikbare vetten verstoren een gezonde hormoonbalans en zorgen voor laaggradige ontstekingen. Concreet:
•    Laat de industriële vetten weg uit je voedingspatroon
•    Voeg gezonde vetten toe: Deze zitten in noten, zaden, pitten, avocado, extra vierge olijfolie (deze alleen koud gebruiken). Om in te bakken en braden kun je olijfolie, roomboter of kokosolie gebruiken.

Ten slotte: Wat we ook eten en hoe gezond ook; Uiteindelijk is het de daadwerkelijke vertering in ons lijf die bepaalt of voedingsstoffen op de juiste plek in ons systeem aankomen, omgezet kunnen worden en echt gebruikt kunnen worden. Luister goed naar je lijf. Heb je het vermoeden dat je uit balans bent, niet optimaal verteert, ga hier dan eerst mee aan de slag. 

© 2024 Holistisch Binnenveld 

Delen